Uitvaart regelen Afscheidsdiensten
Afscheidsdiensten

Uitvaartplanner Planckaert staat garant voor een persoonlijk en waardig afscheid. Als Sereni Uitvaartplanner begeleiden we je doorheen het proces en nemen we je bij de hand, stap voor stap. Samen geven we vorm aan het afscheid. We zoeken met jou naar nieuwe rituelen die helen en veerkracht geven. We starten met een gesprek om zo alle nodige inbreng te verzamelen zodat jullie een afscheidsdienst kunnen regelen met oog voor detail. De wensen van zowel overledene als nabestaanden worden door ons vertaald. Hieronder vind je meer informatie over welke soort uitvaartdiensten wij aanbieden.

Contacteer ons Over ons

Burgerlijke uitvaart

Een burgerlijke uitvaart vindt plaats in een uitvaart aula. Een aula is een neutrale plaats voor gemeenschappelijke bijeenkomsten. De laatste jaren kent het aantal uitvaartplechtigheden in uitvaartaula’s een exponentiële groei. Dit in zowel de aula’s van crematoria, als de private aula’s van uitvaartondernemingen.
Een uitvaartdienst in een aula kan worden voorgegaan door éénieder. Dit kan zowel door een familielid, vriend of kennis van de overledene als iemand die voorzien wordt door Planckaert Uitvaartzorg. De voorgangers waarmee Planckaert Uitvaartzorg nauw samenwerkt, zijn mensen met een diep inlevingsvermogen en zijn uitermate empathisch. Kenmerken die noodzakelijk zijn voor het samenstellen van gepersonaliseerde uitvaart.
De personalisatie van de burgerlijke uitvaart is het grote verschil met een kerkelijke uitvaart. Afscheid nemen in een aula kan op verschillende manieren: foto’s, films, veel muziek, bezinnende teksten, delen van herinneringen… Hierbij wordt geen vast stramien gevolgd en is iedereen vrij de uitvaart op te bouwen zoals men dit zelf wenst.
Kort samengevat: een burgerlijke uitvaart vindt plaats op een neutrale locatie. Dit is meestal de aula van de uitvaartondernemer. (Planckaert Uitvaartzorg beschikt over een aula in het uitvaartcentrum van Bellegem. Ook in het nieuwe uitvaartcentrum van Marke zal een aula met alle nodige faciliteiten ter beschikking staan). Planckaert Uitvaartzorg werkt tevens nauw samen met het crematorium Uitzicht, dat diverse aula’s ter beschikking heeft alsook verschillende professionele uitvaartvoorgangers.
Een uitvaart in een aula, kan ook steeds christelijk geïnspireerd zijn indien de overledene een gelovige man of vrouw was.

Kerkelijke uitvaart

Bij een kerkelijke uitvaart vindt de plechtigheid plaats in een gewijde kerk of kapel. Dit is niet noodzakelijk de kerk van de parochie waarin de overledene woonachtig was. Deze uitvaartdienst kan bestaan uit een eucharistieviering of gebedsdienst.
Een kerkelijke uitvaartdienst met eucharistieviering is de klassieke vorm van katholiek afscheid nemen. Deze dienst wordt voorgegaan door een priester. Tijdens een kerkelijke uitvaartdienst met eucharistieviering worden de aanwezigen uitgenodigd tot de communie.
Een kerkelijke uitvaart met gebedsdienst wordt voorgegaan door een diaken of gebedsleider. Een diaken is geen priester, maar een al dan niet getrouwde man die werd opgeleid door de katholieke kerk. De taken van de diaken kunnen zijn: het voorgaan van gebedsdiensten, het assisteren in de eucharistie, het houden van de homilie, het dopen van kinderen, het inzegen van huwelijken… Daarnaast kunnen ook gebedsleiders katholieke uitvaartdiensten voorgaan. In tegenstelling tot priesters en diakens, kunnen dit zowel mannen als vrouwen zijn.
Kort samengevat: een kerkelijke uitvaart wordt altijd voorgegaan door een priester, een diaken of een gebedsleider in een gewijde katholieke kerk of kapel. Wenst u een uitvaart met eucharistieviering (uitnodiging tot communie), wordt deze altijd voorgegaan door een priester. Bij een kerkelijke uitvaart heeft de familie de mogelijkheid tot eigen inbreng inzake lezingen, muziek, intenties bij de voorbeden… Gezien kerkelijke uitvaartplechtigheden steeds zijn opgebouwd volgens een bepaald stramien, is de persoonlijke inbreng beperkter dan bij een burgerlijke plechtigheid.
Voor meer informatie betreffende kerkelijke uitvaarten, verwijzen we graag naar de website van de katholieke kerk

Afscheidsdiensten

Audio & beelden

Tijdens een afscheidsplechtigheid kunnen muziek en beelden doen wat woorden soms niet altijd kunnen. Ze bieden hoop, steun en troost. Bij uitvaartplanner Planckaert stellen we een dienst samen met de muziek, foto’s en sprekers die gekozen worden door de nabestaanden of overledene (indien vastgelegd in een wilsbeschikking). Verder helpen wij je graag ook met suggesties naar je zoektocht om de passende muziek te vinden. Ook werken wij nauw samen met muzikanten en zangers, die live de plechtigheid een extra dimensie kunnen geven. Daarnaast kunnen we ook mooie fotoreportages aanbieden van de uitvaartdienst zodat de familie steeds een blijvende herinnering aan het afscheid van hun dierbare heeft. Of zelfs een workshop voor kinderen.

We helpen je ook graag met
Afscheidsdiensten

Verzorgd Rouwdrukwerk

Elke dag werkt een vakkundig en creatief team met passie samen aan rouwkaarten die je raken, met illustraties, beelden, …. Wij maken jouw rouwbrief en rouwbericht persoonlijk.

Meer info

Afscheidsdiensten

Troostartikelen

Uitvaartplanner Planckaert biedt diverse mogelijkheden aan troostartikelen, gemakkelijk online te bestellen. We helpen jullie graag bij een keuze.

Meer info

Afscheidsdiensten

Administratieve bijstand

Na de uitvaart laten we je bij uitvaartplanner Planckaert niet los en zijn we er om jou te steunen. Wij bieden bijstand op zowel administratief, fiscaal en emotioneel vlak.

Meer info